SU İZOLASYONU
Yapıların sudan ve zararlı etkilerinden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletler vb. yapılarda ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere “su yalıtımı , su izolasyonu” denir.
Su Yapılara Nasıl Girer?
Yapılar; Yağmur, kar gibi yağışlar, Toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları,Banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı, Yapının, üzerine inşa edildiği zemindeki yer altı suları, nedeni ile suya maruz kalırlar.
Su Yapılara Nasıl Girer?
Cepheden Sızma Yoluyla: Yağmur nedeniyle rüzgarında basıncının etkisi ile cepheye vuran su içeri sızabilir.
Yoğuşma Yoluyla: Yapı elemanı kesitin-deki sıcaklık dağılımı su buharının doyma sıcaklığının altında ise yüzeyde veya ara kesitlerde yoğuşma meydana gelir.
Kılcal Su Yürümesi Yoluyla: Koruma sıvası, yapısındaki kanallar yardımıyla suyun buharlaşmasını kolaylaştırarak, yüzeyde rutubet lekelerinin oluşmasını önler. Bu kanallar aynı zamanda, tuzları bünyesinde saklayarak bunların genleşip sıvayı çatlatmalarını engeller.
NEDEN SU YALITIMI SU İZOLASYONU YAPILIR?
Su Yalıtımı;
•Zemin üstündeki yapı elemanlarını; yağış sularının zararlarından,
•Zemin altındaki yapı elemanlarını ise yeraltı suları ve toprağın rutubetinin zararlı etkilerinden korumak için yapılır.
Etkin bir su yalıtımı için uygulamanın, binanın temelinden çatısına kadar tüm yapı elemanlarını, bir bütünlük içerisinde kapsaması gerekir.
Yalıtım İzolasyon Nerelere Yapılır?
Su Yalıtımı;
•Yapılara suyun girebileceği; temellere, toprak ile temas eden duvarlara, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun sıçrayabileceği seviyenin altındaki dış duvarlara, balkonlara, teras çatılara, eğimli çatılara ve ıslak hacimlere
•Suyun içerisinde kalmasını istediğimiz; havuz, su depoları, suni göletler vb. yapılara uygulanır.
SES YALITIMI
Ses yalıtımı; gürültünün zararlı etkilerinden korunulması gereken alanlarda (konut, okul,hastane, yurt, otel, is yeri vb.), çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda (jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb.), kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb.) yapılmalıdır.
Ses Yalıtımı
Ses veya gürültü; gazlar, katı maddeler ve sıvı ortamlarda titreşimler yaratarak yayılan bir enerji türüdür. Yapılarda ses iletimi temelde iki yolla meydana gelir;
1-) Hava dogusumlu ses iletimi
2-) Darbe kaynaklı ses iletimi
Hava dogusumlu ses iletimi: Ses dalgaları hava içerisinde hareket ederek ulaştıkları yapı elemanının titreşmesine neden olur.
Titreşimler yapı elemanı içerisinde ilerleyerek veya yapı elemanında bulunan çeşitli boşluklardan geçerek ses kaynağına komsu olan hacme iletilir. Tipik hava dogusumlu ses iletimine örnek olarak konuşma, müzik dinleme vb. faaliyetler verilebilir.
Darbe kaynaklı ses iletimi: Bir nesnenin yapı elemanına (duvar, tavan veya döşeme) çarpması sonucu, yapı elemanının her iki yüzeyi de titreşerek ses dalgası üretir ve darbenin olduğu hacmin dışındaki diğer hacimlere ses iletilir. Tipik darbe kaynaklı ses iletimine örnek olarak ayak sesleri, zıplama, eşyaların düşürülmesi, sürüklenmesi vb. faaliyetler verilebilir. Hava dogusumlu ve darbe kaynaklı ses iletiminin sınırlandırılmasında farklı metotlar kullanılır.
ÇATI SİSTEMLERİ
Çatıların düşük eğimli olması, yıpranma, kiremit çatlaması gibi birçok nedenlerden ötürü su sızıntıları yaşanabilmektedir. Bu su sızıntıları yapılara büyük zarar verir ve doğru yalıtım gerektirir.
YANGIN İZOLASYON
Yangın Yalıtımı ;
- Yangının oluşturduğu çok yüksek ısı ve dumanın yayılmasını geciktirir.
- Yangın dolayısıyla bina çökmeden yapının güvenli bir şekilde terk edilmesi için imkan ve zaman sağlar.
- Yapıların içerisinde oluşturulan güvenli bölümlerle can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlar.